10 logische redenen waarom werken bij een kleine organisatie gelukkiger maakt

10 logische redenen waarom werken bij een kleine organisatie gelukkiger maakt

10 logische redenen waarom werken bij een kleine organisatie gelukkiger maakt

Als je een schoolverlater vraagt waar ze na hun opleiding willen werken dan komen daar meestal klinkende namen als Microsoft, Coolblue of Unilever uit. Logisch, want het werken voor deze multinationals biedt zeker een aantal voordelen, al is het alleen maar omdat je niet hoeft uit te leggen wat ze doen tijdens een sollicitatiegesprek. Niet alleen schoolverlaters willen bij grote namen werken, maar ook werknemers die met een volgende stap bezig zijn.

MKB, motor van de economie

Dat terwijl 99% van de bedrijven in Nederland uit ondernemingen met minder dan 250 medewerkers bestaat, het zogenaamde MKB (midden- en kleinbedrijf). Organisaties van deze omvang worden ook wel de motor van onze economie genoemd en niet zonder reden. In de ICT bestaat zelfs 96% van de bedrijven uit minder dan 10 werknemers, ook wel micro-organisaties genoemd.

Grote kans dat je voor een kleine organisatie gaat werken

Omdat statistisch gezien de kans groter is dat je ooit bij een kleine of middelgrote onderneming gaat werken, wordt het de hoogste tijd om de redenen waarom werken voor een kleine organisatie gelukkiger maakt eens op een rijtje te zetten. Eerlijk is eerlijk, er kleven heus ook nadelen aan het werken voor een kleinere organisatie. Alleen zijn er meer voor- dan nadelen, dus hebben we de keus gemaakt om in dit stuk alleen de voordelen van het werken bij een kleine onderneming te belichten.

  1. Persoonlijke contact

In kleinere organisaties zit je over het algemeen niet in anonieme kantoortuinen, ben je geen nummer en is er meer persoonlijk contact. Je wordt als medewerker eerder gezien en gehoord en vaak loop je makkelijk even bij een collega of de directeur de kamer binnen. Ruimte genoeg dus voor persoonlijk contact.

  1. Vlotte interne communicatie

Interne communicatie is vaak een heikel punt binnen organisaties. Hoe groter de onderneming, hoe luider het geklaag hierover. In ondernemingen met weinig werknemers zijn de communicatielijnen vaak kort. Je kunt mensen direct aanspreken en hoeft meestal niet weken op antwoord te wachten, zelfs niet van de directeur. Beslissingen gaan niet over tig schijven, maar worden regelmatig ter plekke genomen.

  1. Afwisselende baan

Een groot voordeel van kleine bedrijven is dat ze meestal niet heel strikt vasthouden aan je functieomschrijving.  Liggen er taken die opgepakt moeten worden dan is er vaak de ruimte om die naar je toe te trekken. Zo zorg je ervoor dat je je blijft ontwikkelen en je functie door deze afwisseling interessant blijft.

  1. Successen worden gevierd

In een kleine organisatie ben je doorgaans goed op de hoogte van wat er zoal speelt, dus ook of het goed of wellicht niet zo goed met het bedrijf gaat. Successen behaal je ook echt met z’n allen en deze worden vaak met z’n allen gevierd.

  1. Minder formele werkomgeving

Vaak hangt er een gezellige familiesfeer bij bedrijven met weinig werknemers. Je noemt elkaar bij de voornaam, zegt je en jij tegen elkaar en stapt zonder aarzeling bij collega’s binnen ongeacht hun functie. Ook weet je meer wat er in elkaars privéleven speelt en dit zorgt voor meer verbondenheid met elkaar en de organisatie.

  1. Minder regels en procedures

Een ander voordeel is dat er minder regels en procedures nodig zijn om alles goed te laten verlopen. Natuurlijk zijn er duidelijke afspraken, maar die zijn meestal niet vastgelegd in officiële procedures. Dit wordt mede veroorzaakt doordat een en ander vooral werkbaar moet zijn en blijven

  1. Goede balans werk-privé

Als je voor een kleine onderneming werkt, is er dikwijls meer oog voor een goede werk-privé balans en dit is voor veel werknemers een doorslaggevende factor om voor een klein bedrijf te kiezen. Vaak wordt er niet moeilijk gedaan over een keer een uurtje eerder weg en als het nieuwe werken is ingevoerd dan is flexibel werken helemaal makkelijk. Al blijft dit soort dingen uiteraard altijd een kwestie van geven en nemen.

  1. Meer verantwoordelijkheid en vrijheid

Medewerkers voelen zich meer verantwoordelijk als ze een taak van begin tot eind kunnen uitvoeren, de vrijheid hebben om dit op hun eigen manier in te vullen en daarbij zichtbaar resultaat zien. Als je als werknemer van een kleine organisatie ook nog eens mee mag denken dan worden de meesten hier heel gelukkig van. Dikke kans dat je bij zo’n werkgever niet snel weg zult gaan.

  1. Kleinere organisaties halen meer uit hun werknemers

Doordat er een goede werk-privé balans is zijn medewerkers niet alleen gelukkiger, maar ook productiever op hun werk. Daarbij komen extra klusjes vaak bij de werknemers terecht waardoor ze zich blijven ontwikkelen en hun kwaliteiten zoveel mogelijk kunnen benutten.

  1. Meer plezier in je werk

Onderzoek heeft uitgewezen dat werknemers die  voor een klein bedrijf werken met meer plezier naar hun werk gaan en over het geheel genomen gelukkiger in hun werk zijn dan werknemers van grote organisaties. De negen voorgaande redenen spelen hier ongetwijfeld een belangrijke rol in.

Dit klinkt allemaal heel logisch, toch?

Nu je weet waarom werken bij een kleine organisatie gelukkiger maakt, wil je natuurlijk graag bij een kleine ICT-club werken. Komt dat even goed uit! Deze kleine ICT-club is op zoek naar versterking! Ben je Consultant voor Skype, Office 365 of Exchange met enkele jaren ervaring? Ben je net klaar met je opleiding informatica en heb je interesse in Microsoft technologieën? Kijk dan bij onze vacatures: http://bit.ly/2skE8WU of neem contact op met Remy Plagmeijer voor de mogelijkheden.